islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

🌽🌾Agropotravinársky a 🍽 gastro priemysel, rovnako aj domácnosti, 🏡 produkujú obrovské množstvá bioodpadu

🌽🌾Agropotravinársky a 🍽 gastro priemysel, rovnako aj domácnosti, 🏡 produkujú obrovské množstvá bioodpadu. 🚮 Naši vedci 👩‍🔬👨‍🔬 z Ústav materiálov a mechaniky strojov SAV a Chemický ústav SAV – Centrum glykomiky v spolupráci s STU – Slovenská technická univerzita v Bratislave ♻️ skúmajú možnosti využitia kuchynského odpadu v (bio)senzorických aplikáciách pre účely včasnej detekcie civilizačných chorôb. Aplikáciou rôznych fyzikálnych a chemických úprav a aktivačných metód sa agropotravinárske odpady premieňajú na karbonizovanú biomasu – 🔸biochar🔸, ktorá má viaceré výnimočné 🤩 vlastnosti. Ako je možné ju ďalej využiť zistíte tu 👇
https://www.sav.sk/?lang=sk&doc=services-news&source_no=20&news_no=12074

Autor správy, foto a správu publikoval Slovenská akadémia vied on Facebook

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *