🍅 PESTOVATEĽOV ZELENINY ODMENÍME OD ROKU 2023 VYŠŠOU PODPOROU 🧄 Od 1. januára tohto roka vstúpilo do platnosti nové päťročné pr…
🍅 PESTOVATEĽOV ZELENINY ODMENÍME OD ROKU 2023 VYŠŠOU PODPOROU 🧄
Od 1. januára tohto roka vstúpilo do platnosti nové päťročné programové obdobie, ktoré zavádza viacero zmien v podporách poľnohospodárstva. Pre slovenské zeleninárstvo znamená príležitosť na reštart. 🔄
Aby sme pestovateľov motivovali rozvíjať jedno z najkľúčovejších odvetví nášho poľnohospodárstva, zatraktívnili sme podporu viazanú na produkciu zeleniny. Poďme si ju predstaviť podrobnejšie:
1⃣ Dôležitou správou je nové začlenenie zeleniny do 2 kategórií, od ktorých sa odvíja výška podpory. Po novom vyzerá nasledovne:
🟠 Prácna zelenina: šalát, špenát, cukrová kukurica.
🟢 Vysoko prácna zelenina: cesnak, cibuľa, pór, brokolica, kaleráb, kapusta, karfiol, hlávkový kel, ružičkový kel, karotka a mrkva, paštrnák, petržlen, reďkev, reďkev čierna, cvikla, špargľa, zeler buľvový, zeler stonkový, dyňa červená, baklažán, cukrový melón, paprika koreninová, paprika zeleninová, rajčiak, tekvica obrovská na priamy konzum, tekvica obyčajná na priamy konzum, uhorky nakladačky, šalátové uhorky.
2⃣ Potešujúcou správou je, že Slovensko od roku 2023 prestáva zaostávať v podporách pestovania zeleniny za okolitými štátmi. 👍 Naše viazané platby na zeleninu (a aj ovocie) patria k najvyšším v EÚ 👌 a sú podstatne vyššie ako v predchádzajúcom období. Týka sa to oboch spomínaných kategórií:
🟠 v prípade prácnej zeleniny: ⬆ o 21 %,
🟢 v prípade vysoko prácnej zeleniny: ⬆ až o 55 %.
Zeleninári si môžu navyše prilepšiť podporou na integrovanú produkciu (301 eurami/ha) a ekologickú produkciu (795 eurami/ha).
ℹ Podrobné informácie o podmienkach čerpania podpôr a praktické príklady nájdete vo Farmárskom manuáli, ktorí pripravili kolegovia z IPP. Stiahnuť si ho môžete z titulnej stránky nášho webu: www.mpsr.sk
#pomocpolnohospodarom #sebestacneslovensko
Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR on Facebook Zdroj Read More