islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

✌️ STRACH ROZDEĽUJE, SLOBODA SPÁJA Uvoľňovanie režimu v Československu, ktoré nastalo v 60. rokoch, tvrdo zadupal vpád 💥 okupant…

✌️ STRACH ROZDEĽUJE, SLOBODA SPÁJA
Uvoľňovanie režimu v Československu, ktoré nastalo v 60. rokoch, tvrdo zadupal vpád 💥 okupantských vojsk v auguste 1968. Nasledujúcich dvadsať rokov držala totalitná moc pevne v rukách verejný život, súdnictvo, kultúru, ale i bežnú každodennosť všetkých ľudí v krajine.

👫 Každý autoritársky režim sa bojí slobody prejavu, slobody médií, slobody zhromažďovania. Taký útlak je neprirodzený a umelo udržiavaný režim u nás padol na kolená na konci 80. rokov, práve vďaka pokojným protestom, stretnutiam na námestiach väčších i menších slovenských a českých miest, solidarite a chuti po zmene: udalostiam, ktoré nazývame 🗣 Nežnou revolúciou.

✨ Symbolicky si túto zamatovú zmenu pripomíname predovšetkým 17. novembra, nedošlo k nej však cez jednu noc a vyústením odhodlania získať slobodu bol vznik samostatného štátu na princípoch solidarity či dodržiavania ľudských práv.

📢 Napriek tomu, že Slovensko na svojej ceste neraz zakoplo, stále sme demokratickou krajinou. Ako to bolo pri zhromaždeniach na podporu napadnutej Ukrajine, pri pochode po streľbe na členov LGBT+ menšiny Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha či po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, mohli sme ✌️ slobodne vyjsť do ulíc a slušne tlmočiť náš názor našim spoluobčanom i celému svetu. Tieto protesty boli aj o boji za demokratické hodnoty ❤️ tolerancie, slušnosti a spravodlivosti: o boji, ktorý stále pokračuje.

#zamatovazmena
#november1989
#neznarevolucia

Autor správy, foto a správu publikoval Úrad vlády Slovenskej republiky on Facebook Zdroj Read More
V prípade, že nájdete chybu alebo preklep prosím kontaktujte nás.

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *