islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

❗️ 🌨 VÝSTRAHY PRED SILNÝM SNEŽENÍM: ZVÝŠTE OPATRNOSŤ NA CESTÁCH, ZVÁŽTE NUTNOSŤ PREPRAVY AUTOM, POZOR NA POHYB POD ZASNEŽENÝMI S…

❗️ 🌨 VÝSTRAHY PRED SILNÝM SNEŽENÍM: ZVÝŠTE OPATRNOSŤ NA CESTÁCH, ZVÁŽTE NUTNOSŤ PREPRAVY AUTOM, POZOR NA POHYB POD ZASNEŽENÝMI STROMAMI

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na štvrtok a piatok výstrahy prvého a druhého stupňa pred výdatným snežením, ktoré predstavuje nebezpečenstvo pre dopravu, pohyb osôb a ďalšie ľudské aktivity.

ℹ ODKAZ NA VÝSTRAHY
https://www.shmu.sk/sk/?page=987&id=&d=2&roll=BSK#tabs

❗️Polícia SR – Bratislavský kraj vyzvala vodičov, aby svoju jazdu prispôsobili aktuálnej situácii súvisiacej s predpokladaných hustým snežením, zvýšili opatrnosť a v prípade kalamitnej situácia nevyužívali individuálnu dopravu.

❗️SHMÚ odporúča zvážiť nutnosť prepravy a nepohybovať sa pod zasneženými stromami.

❗️Bratislava prosí obyvateľov mesta, aby ste počas štvrtka odložili presuny po meste autom, ktoré nebudú pre Vás nevyhnutné.

➡Najnepriaznivejšia situáciu sa očakáva na západnom Slovensku a na západe Banskobystrického kraja.
➡Vplyvom váhy snehu môže dôjsť k poškodeniu striech, stromov, elektrického vedenia a ďalších objektov.
➡Zároveň sa budú na juhozápade územia vplyvom vetra a sneženia ráno a dopoludnia lokálne vytvárať snehové jazyky. Spočiatku sa ojedinele môže vytvárať aj poľadovica.

🚗 Ak predsa musíte cestovať autom,
PRIPOMÍNAME RADY POLÍCIE, AKO JAZDIŤ NA SNEHU
1️⃣. ZÁKLAD SÚ ZIMNÉ PNEUMATIKY – Áno, toto je nevyhnutnosť. Veríme, že každý má už prezuté a nečakal na sneh.
2️⃣. CIT S PEDÁLOM A VOLANTOM – Pri ovládaní auta je potrebné sa vyvarovať trhavého a prudkého pohybu. To by mohlo viesť k šmyku a následnej nehode. Pri jazde brzdite dlhšie a plynulo, rovnako to platí aj pri rozjazde.
3️⃣. BEZPEČNÝ ODSTUP – Na snehu je brzdná dráha oveľa dlhšia a ako sme vyššie spomenuli, hrozí aj nebezpečenstvo šmyku pri náhlom zabrzdení.
4️⃣. JAZDITE POMALŠIE
5️⃣. ODSTRÁŇTE Z AUTA NÁMRAZU A SNEH – Nevyhnutnosťou je to, aby vodič dobre videl na cestu. Odstránením námrazy z auta zase zabránite padajúcim kusom ľadu, ktoré môžu poškodiť ostatné vozidlá.

📷 Ilustračné: Hasičský a záchranný zbor


Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo vnútra SR on Facebook

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *