islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

🇸🇰 🇨🇿 „PRAVDE VERIŤ, PRAVDU ŽIŤ A PRAVDU BRÁNIŤ”, M. R. Štefánik 🟢 Spoluzakladateľ demokratického Česko-Slovenska, čs. minister…

🇸🇰 🇨🇿 „PRAVDE VERIŤ, PRAVDU ŽIŤ A PRAVDU BRÁNIŤ”, M. R. Štefánik

🟢 Spoluzakladateľ demokratického Česko-Slovenska, čs. minister vojny, vedec, astronóm, doktor filozofie, matematik, pilot, rytier Čestnej légie a francúzsky generál – tým všetkým bol Milan Rastislav Štefánik.

🟢 Pripomíname si 104. výročie tragickej smrti velikána, ktorý svojím životným dielom významne ovplyvnil chod našich národných dejín. Bol jednou z ústredných postáv pri vybojovaní slobodného Česko-Slovenska, ktoré vytvorilo základ našej modernej štátnosti.

🟢 Štefánik bol človek s mimoriadnou inteligenciou, širokým vedomostným rozhľadom a obdivuhodnou túžbou zdolávať prekážky. Preto už v mladom veku dosiahol množstvo úspechov na poli vedy, vojenstva a medzinárodnej politiky.

🟢 Vďaka svojim známostiam a kontaktom s predstaviteľmi západných štátov dostal myšlienku samostatnej republiky na poli medzinárodnej diplomacie. Popritom organizoval légie česko-slovenských dobrovoľníkov, ktorých boj na rôznych frontoch 1. svetovej vojny tvoril základ uznania práva nášho štátu na sebaurčenie.

🟢 Odkaz Štefánika prečkal nielen dobu jeho účelovej deformácie ľudákmi, ale aj snahu komunistického režimu o jeho vymazanie nielen z našich spoločných národných dejín, ale aj z myslí a sŕdc našich dedov a otcov. O to s väčšou hrdosťou dnes môžu všetci demokrati a vlastenci oslavovať jeho veľkolepé štátotvorné dielo.

#ModerneVlastenectvo

Autor správy, foto a správu publikoval Jaro Naď – minister obrany SR, OĽANO on Facebook Zdroj Read More

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *