islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

🍄 Hubárska sezóna je v plnom prúde a s ňou spojený aj zvýšený počet prípadov otráv hubami

🍄 Hubárska sezóna je v plnom prúde a s ňou spojený aj zvýšený počet prípadov otráv hubami. V Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice v posledných dvoch týždňoch zaznamenali zvýšený počet takýchto otráv. Ak nie sme dostatočne opatrní, táto záľuba sa môže pre niektorých nadšencov stať nebezpečnou. Tu sú niektoré odporúčania, ako bezpečne zbierať a konzumovať huby:

✅ Zbierajte iba tie huby, o ktorých ste si absolútne istí, že ich poznáte.
✅ Každú hubu dôkladne skontrolujte. Vyberajte len dobre vyvinuté plodnice bez známok hniloby alebo plesne. Vyhnite sa príliš starým alebo poškodeným hubám.
✅ Huby zbierajte do košíkov alebo látkových tašiek, nie do plastových vreciek.
✅ Huby spracujte čo najskôr po zbere. Pokrájajte na tenšie plátky a vždy dobre tepelne upravte.
✅ Jedzte huby striedmo, vyhnite sa ich kombinácii s alkoholom alebo mastnými zložkami.

AKO ROZPOZNAŤ PRÍZNAKY OTRAVY HUBAMI ?

👉🏼 Líšia sa v závislosti od druhu a množstva požitých húb. Medzi bežné symptómy patrí nevoľnosť, zvracanie, bolesti brucha a hnačka. V niektorých prípadoch môžu byť príznaky vážnejšie, ako napríklad neurologické poruchy, ktoré zahŕňajú suchosť v ústach, červenanie tváre, zmeny videnia, búšenie srdca alebo dezorientáciu. Závažné prípady môžu viesť k rozvoju kómy alebo zlyhaniu orgánov, čo si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc. V prípade konzumácie muchotrávky zelenej môžu príznaky začať 6 až 24 hodín po požití.

🏥 Lekársku pomoc treba vyhľadať ihneď, ak začnete cítiť vyššie uvedené príznaky a nie ste si istí požitými hubami.

#huby #hriby


Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Facebook

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *