🍽️ ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE: PRIBUDNÚ NOVÉ RECEPTÚRY, ČERSTVÁ ZELENINA A OVOCIE
🍽️ ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE: PRIBUDNÚ NOVÉ RECEPTÚRY, ČERSTVÁ ZELENINA A OVOCIE
🟢 Ministerstvo školstva urobilo revíziu Materiálno–spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Týmto záväzným dokumentom sa pri príprave jedál riadia školské jedálne.
➡️ Je to ďalší dôležitý krok k zlepšeniu školského stravovania na Slovensku.
🍎 V školských jedálňach tak pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenia a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch.
💬 Minister školstva Tomáš Drucker: „Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie.“
✅ Snahou ministerstva školstva je zabezpečiť
stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru:
🍎 používanie napríklad pečiva z celozrnnej múky,
🍎 obmedzenie prípravy pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov.
🍎 zvýšenie používaného množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia.
➕Viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.
🍲 Nové receptúry by mali byť príjemným spestrením jedálneho lístka detí a žiakov. Tím odborníkov sa sústredil na:
✅ zvýšenie kvality pokrmov,
✅ zlepšenie ich chuťovej stránky,
✅ používanie čerstvých surovín a možnosť väčšej variability pri príprave.
➕ Revízia školského stravovania by mala pomôcť aj v rozvoji kultúry zdravého stravovania.
🍽️ Prostredníctvom školských obedov je možné prispieť k tomu, aby sa žiaci učili:
🟢 odkiaľ jedlo pochádza,
🟢 ako vzniká,
🟢 ako vplýva na organizmus,
🟢 ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet, v ktorom žijeme.
✅ Školské stravovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, ktoré si zaslúži implementáciu najnovších výživových odporúčaní pre deti do praxe. Zmeny v školskom stravovaní pozitívne ohodnotili aj SAVP – Slovenská asociácia pre výživu a prevenciu, slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská pediatrická spoločnosť.
💬 Hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže z ÚVZ SR Jana Hamade: „Všeobecné princípy Aplikácie sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblastiach reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Zaradenie nových receptúr, ako aj revidovanú Aplikáciu princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie 2024 tak odporúčam uplatniť v praxi.”
💬 Riaditeľka programu Skutočne zdravá škola Eva Blaho: „Zavadzanie týchto zmien v školskom stravovaní je v súlade s najnovšími odporúčaniamiSvetovej zdravotníckej organizácie a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo. Tieto organizácie, zdôrazňujú dôležitosť vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízky obsah pridaných cukrov, soli a nezdravých tukov. Zníženie príjmu spracovaných potravín a zvýšenie podielu čerstvých, sezónnych surovín prispieva k prevencii obezity a ďalších chronických ochorení u detí. Nové receptúry a upravené normy zabezpečia, že stravníci budú dostávať nutrične hodnotné a kvalitné pokrmy, ktoré podporujú ich zdravie a vývin. Podpora regionálnych pestovateľov a výrobcov navyše posilňuje udržateľnosť a kvalitu školského stravovania. Veríme, že revízia zlepší vnímanie pokrmov v školských jedálňach na Slovensku.”
Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR on Facebook