🐑 ČO ROBÍ OVČIE MLIEKO TAKÝM UNIKÁTNYM? 🐑 Medzi kravským, kozím a ovčím mliekom neexistujú iba chuťové rozdiely, ale aj nezaned…
🐑 ČO ROBÍ OVČIE MLIEKO TAKÝM UNIKÁTNYM? 🐑
Medzi kravským, kozím a ovčím mliekom neexistujú iba chuťové rozdiely, ale aj nezanedbateľné odlišnosti v obsahu živín. ☝️ Naši kolegovia z Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre sa pozreli podrobne na ich zloženie. 🔬
Z ich zistení vyplýva, že v ovčom mlieku je obsiahnuté najväčšie množstvo živín. V porovnaní s kravským a kozím mliekom vyniká obsahom bielkovín – v jednom litri sa ich nachádza 5,48 %. 👌
Najbohatšie mlieko na bielkoviny spomedzi ovčích plemien produkuje slovenská dojná ovca. 🐑
Ovčie mlieko patrí zároveň medzi najbohatšie zdroje konjugovanej kyseliny linolovej (CLA), ktorá chráni organizmus pred srdcovocievnymi chorobami, má protisklerotické a protirakovinové účinky a používa sa aj ako prostriedok proti obezite. Ovčie mlieko vo svojom tuku obsahuje tri až štyrikrát viac CLA ako kravské.
Na Slovensku ovčie mlieko spracovávame prevažne na ovčí hrudkový syr, z ktorého sa vyrába bryndza. Tradičná slovenská bryndza vyprodukovaná z nepasterizovaného ovčieho mlieka si zachováva všetky 💯 biologicky aktívne zložky pôvodného mlieka.
Okrem toho sa vyznačuje oveľa väčším množstvom mliečnych baktérií ako bežné jogurty či acidofilné mlieka a možno ju zaradiť medzi tzv. funkčné potraviny s probiotickými účinkami. ❤ Aj preto si získala pomenovanie „biele zlato“.
NPPC – Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum
Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR on Facebook Zdroj Read More
V prípade, že nájdete chybu alebo preklep prosím kontaktujte nás.