islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

📅Pred dvoma dňami sa naskytla príležitosť pripomenúť si 👉130. výročie narodenia 👩‍⚕️lekárky Boženy Štúrovej-Kuklovej (1893 – 197…

📅Pred dvoma dňami sa naskytla príležitosť pripomenúť si 👉130. výročie narodenia 👩‍⚕️lekárky Boženy Štúrovej-Kuklovej (1893 – 1977). 📚Štúdium medicíny začala ešte počas Rakúsko-Uhorska v roku 1912. 👩‍🎓Aby mohla študovať na univerzite, vybavil jej otec povolenie študovať okrem dievčenského lýcea aj na 🏘gymnáziu v Hradci Králové, kde bola jediným dievčaťom v triede. 👉Po prvej svetovej vojne prišla na Slovensko, aby tu bojovala proti tuberkulóze🩻, vtedy najrozšírenejšej a najobávanejšej chorobe.👉Pôsobila na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Stala sa prvou docentkou👩‍💼 a v roku 1934 aj prvou ženou-profesorkou v Československu. 👩‍❤️‍👨Vydala sa filozofa prof. Svätopluka Štúra a mala tri deti. V roku 1992 jej prezident Václav Havel udelil🎖Rád T. G. Masaryka in memoriam za jej významný príspevok k potlačeniu tuberkulózy v Československu👏.
Archív Slovenskej akadémie vied uchováva cenné osobné fondy📚rodiny👨‍👩‍👦 Štúrovcov – Boženy, jej manžela Svätopluka a jej syna, detského psychológa Ivana Štúra👇.

Autor správy, foto a správu publikoval Slovenská akadémia vied on Facebook

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *