islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

📌AKTUALITY Z REZORTU VNÚTRA ZA UPLYNULÝ TÝŽDEŇ 📌 Prinášame prehľad aktualít z rezortu vnútra za posledný týždeň. Viac informáci…

📌AKTUALITY Z REZORTU VNÚTRA ZA UPLYNULÝ TÝŽDEŇ 📌

Prinášame prehľad aktualít z rezortu vnútra za posledný týždeň. Viac informácií nájdete na stránke ministerstva. https://www.minv.sk/?tlacove-spravy
Prajeme príjemné čítanie. 🙂

➡️ Odovzdávanie ocenení Zlaté krídlo 🚁✈️

Cenu Zlaté krídlo získal kolektív Oddelenia letovej prevádzky – vrtuľníky za výborné nasadenie pri hasení požiarov v Rakúsku, Malej Lodine a najmä v Českom Švajčiarsku. Plaketu dostal kolektív technického oddelenia za technickú podporu a optimalizáciu plánovania údržby nad rámec služobných povinnosti, čoho výsledkom bolo zachovanie letu-schopnosti vrtuľníkovej techniky a techniky na hasenie v maximálnej možnej miere. Druhú plaketu si odniesol Letecký útvar MV SR za vypracovanie strategicky dôležitého Dlhodobého plánu rozvoja Leteckého útvaru MV SR s výhľadom do roku 2031. “Som hrdý na každého jedného z vás, ktorí chránite životy a zdravie ľudí, v prípade hasenia aj ich majetky,” vyjadril sa minister vnútra SR Roman Mikulec a poďakoval všetkým za prácu.

Viac na Facebook profile ministra vnútra SR: Roman Mikulec – minister vnútra SR

➡️ Zjednodušenie prístupu do budov ministerstva vnútra ✅

Snahou ministerstva vnútra je sprístupňovanie služieb a objektov pre širokú verejnosť, preto sa v rámci rekonštrukcií nehnuteľností budujú nové bezbariérové prístupy. V budovách, kde zriadenie takéhoto prístupu nie je možné, sa pristupuje k alternatívnym riešeniam – napríklad k použitiu zdvižných plošín či tzv. schodolezov. Rezort vnútra plánuje pokračovať v budovaní bezbariérových prístupov vo svojich objektoch na Slovensku tak, aby bezproblémový prístup k službám mali všetci obyvatelia bez ohľadu na vek či zdravotné znevýhodnenie.

➡️ 1,2 mil eur na záchranné práce počas mimoriadnych situácií 🔥🌊🌬

Vláda SR schválila materiál z dielne rezortu vnútra, ktorý na rokovanie predložil minister Roman Mikulec. Návrh na úhradu výdavkov v celkovej sume 1 123 877 eur sa týka mimoriadnych situácií vyhlásených v územnej pôsobnosti 23 okresných úradov najmä na strednom a východnom Slovensku. Ide o následky víchric, zosuvov pôdy, snehovej kalamity, požiarov, ako aj povodní. Uhradené však budú aj výdavky, ktoré vznikli obciam Malá Lodina a Veľká Lodina kvôli uzavretiu mosta cez Hornád v auguste 2020 z dôvodu havarijného stavu jeho konštrukcie.

➡️ Prezidentské voľby a eurovoľby sa možno spoja, hlava štátu sa bude môcť voliť poštou 📩📯🗳

Vláda schválila návrh ústavného zákona, ktorý upravuje vybrané volebné pravidlá. Materiál pripravilo ministerstvo vnútra a jeho zámerom je zosúladenie termínov konania druhého kola volieb prezidenta a volieb do Európskeho parlamentu, tiež zavedenie spôsobu volieb prezidenta aj poštou.

➡️ Už je to viac ako pol roka od vypuknutia vojnového konflitku na Ukrajine 🇺🇦

Rezort vnútra už od februára zabezpečuje a koordinuje všetky činnosti súvisiace s pomocou pre odídencov prichádzajúcich z vojnou postihnutej Ukrajiny. „Vojenská agresia zo strany Ruska trvajúca už pol roka, je bezprecedentným útokom nielen na Ukrajinu ako štát, ale – v prenesenom význame – aj na zvyšok Európy a sveta. Je to potieranie demokracie, hodnôt, ktoré vyznávame, a za ktoré sme bojovali aj my ako národ niekoľkokrát v priebehu 20. storočia,” pripomenul minister vnútra Roman Mikulec.

Viac informácií v komplexnom súhrne v tlačovej správe tu ➡️
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=rezort-vnutra-uz-od-februara-zabezpecuje-a-koordinuje-vsetky-cinnosti-suvisiace-s-pomocou-pre-odidencov-prichadzajucich-z-vojnou-postihnutej-ukrajiny

➡️ Viac ako 5 miliónov eur pre ubytovateľov odídencov z Ukrajiny 🏠🇺🇦

Ministerstvo vnútra pošle na účty samospráv do konca augusta 5,34 mil. eur. Príspevok za ubytovanie cudzinca podľa zákona o azyle vypláca štát od februára 2022 a spolu vyplatil už 23,2 mil. eur. Štát týmto spôsobom odmeňuje tých, ktorí sa rozhodli odídencom pomôcť a poskytnúť im strechu nad hlavou. Najviac ubytovaných bolo v júli 2022 v bratislavských mestských častiach Ružinov (1119 osôb), Petržalka (895 osôb) a Staré mesto (779 osôb). Nasleduje Prešov (674 osôb) a Banská Bystrica (554 osôb).

➡️ Spolupráca s UNICEF pri ochrane a integrácii detí a rodín 🤝

Cieľom spolupráce Ministerstva vnútra SR a Detského fondu OSN (UNICEF) je ochrana a integrácia detí a rodín utečencov na Slovensku. Rezort od začiatku ozbrojeného konfliktu na Ukrajine vyvíja v spolupráci s ďalšími partnermi aktivity, aby prichádzajúce deti a ženy, ktoré patria medzi zraniteľné skupiny, boli na Slovensku chránené a mali prístup k životne dôležitým službám. Na základe memoranda o porozumení bude UNICEF poskytovať Slovensku podporu pri ochrane detí v oblastiach ako vzdelávanie, sociálne a zdravotné služby, ako aj pri ochrane pred obchodovaním s ľuďmi a vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním.

➡️ Propaganda a rok 1968 🧐⚠️

V roku 1968 vpadli do Československa vojská Varšavskej zmluvy. Podľa Sovietskejo zväzu išlo o „bratskú pomoc“ na „ochranu pred štátnym prevratom“. Išlo však o propagandu, ktorej veria mnohí aj dnes alebo na inváziu v 68. nemajú názor. Ruská propaganda je prítomná aj dnes a má za následok napríklad zníženú solidaritu s Ukrajinou, polarizáciu spoločnosti či ohrozovanie našej bezpečnosti.

Čo je to propaganda? 🚫
– skresľuje realitu
– ovplyvňuje názory širokej populácie
– využíva emócie a nenávisť
– vyzýva ku konaniu

❗️Nenaleť propagande! Nezdieľaj informácie bez ich prečítania a kritického zhodnotenia. #OverujAPreveruj

Video nájdete tu ➡️
https://www.facebook.com/ministerstvovnutraSR/videos/397971649084722

➡️ Preventívna kampaň proti podvodom na senioroch 🧓🏻✅

Ministerstvo vnútra SR vníma citlivo problémy s podvodmi páchanými na senioroch, preto sa dlhodobo venuje preventívnym aktivitám. V mesiacoch september a október 2022 bude rezort vnútra pomocou vlastných komunikačných kanálov a tiež prostredníctvom oslovených partnerov a nasieťovaných subjektov v každom kraji Slovenska distribuovať seniorom balík opatrení a aktivít zameraný najmä na internetovú bezpečnosť a klasické podvody v teréne.

➡️ Zvnútra o vnútre s pilotom záchranného vrtuľníka Leteckého útvaru MV SR 🎙🚁

V rozhovore s Jurajom Maršalom sa dozviete viac o hasení obrovského požiaru v Českom Švýcarsku, kde príslušníci Leteckého útvaru MV SR a Hasičský a záchranný zbor strávili 18 dní. Tiež si môžete vypočuť ako vyzerá hasenie zo vzduchu v náročnom horskom teréne, kde všade pomáha Letecký útvar a ktoré letecké zásahy boli najnáročnejšie.

Podcast nájdete na streamovacích službách, tiež na Facebooku Ministerstva vnútra SR ➡️
https://anchor.fm/mv-sr/episodes/Napriek-fyzickej-a-psychickej-nave-je-pre-kadho-pilota-odmenou-vedomos–e-rob-nieo–o-je-prospen-a-pomha-ostatnm—Juraj-Marala-pilot–vedci-oddelenia-letovej-prevdzky–vrtunky-MV-SR-e1mtf9h?fbclid=IwAR3Eaf1kcsfFP_-aNpA9624Rg6WtLRcVxhKYXogFzBFnXyHVHobt0-BLPsg


Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo vnútra SR on Facebook

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *