islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

📣 Kampaň Zatoč s odpadom pokračuje novembrovou výzvou 🗑 Kampaň Slovenská agentúra životného prostredia – SAŽP Zatoč s odpadom …

📣 Kampaň Zatoč s odpadom pokračuje novembrovou výzvou 🗑

Kampaň Slovenská agentúra životného prostredia – SAŽP Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. 📣👏 V novembri sa verejnosti, žiakov, ale aj jednotlivcov pýtame na obsah smetného koša v ich domácnosti. 🗑 Zameriame sa najmä na objem vyhodených obalov. 👍

ℹ Osvetová kampaň #zatočsodpadom postupne ukazuje, ako svojimi každodennými rozhodnutiami vieme ovplyvniť tvorbu a nakladanie s odpadmi. V októbri sa do výzvy zapojilo 1️⃣1️⃣4️⃣ ľudí, ktorí sa aktívne hlásili k znižovaniu množstva potravinového odpadu.

Iniciovať zmeny v našom okolí plánuje SAŽP aj novembrovou výzvou, ktorej cieľom je zamyslieť sa nad tým, čo máme v koši.
📊Podľa štatistík každý občan vyprodukuje priemerne 4️⃣3️⃣5️⃣ kg komunálneho odpadu za rok (údaj z roku 2019), pričom toto číslo každoročne rastie. Zhruba polovicu jeho celkovej hmotnosti tvorí biologicky rozložiteľný odpad, ktorý môžeme „recyklovať“ aj sami.

ℹ Druhú polovicu tvorí z veľkej časti odpad z obalov. Tých na Slovensku za rok vyprodukujeme pol milióna ton. V niektorých oblastiach majú obaly svoje opodstatnenie, napr. kvôli hygienickým predpisom. Väčšinou však ich použitie súvisí s marketingom, keďže „obal predáva“. Každý spotrebiteľ pritom môže prispieť k zlepšeniu situácie a začať od seba.

📣 Návodom mu pritom môžu byť tieto rady, ktoré sprevádzajú aktuálnu novembrovú výzvu zameranú na obaly:

💚 Vyskúšajte si aspoň mesiac žiť bezobalovo,
💚 Urobte si zoznam potravín, drogérie či iných výrobkov, ktoré tento mesiac potrebujete nakúpiť,
💚 Do zoznamu si napíšte EKO alternatívu, prípadne bezobalovú alternatívu, ktorú kúpite namiesto bežne kupovaných výrobkov (napríklad: čapovanú drogériu, strukoviny či cestoviny na váhu, plátenné vrecká…).

ℹ Ďalšie užitočné tipy a rady k novembrovej výzve nájdete na stránke https://www.ewobox.sk/sazp/zatoc-s-odpadom/co-mame-v-kosi .
ℹ Účastník sa zapojením do kampane zaraďuje aj do súťaže o hodnotné ceny. Informácie o kampani Zatoč s odpadom a o postupe registrácie sú dostupné tu: https://www.ewobox.sk/sazp/zatoc-s-odpadom

#mzpsr #slovensko #sazp #zatocsodpadom #november #vyzva #zivotneprostredie #kampan #odpady #bioodpad #recyklacia #triedenie #ewobox


Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo životného prostredia SR on Facebook

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *