islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

🗳️ VOĽBY BUDÚ PRE OBČANA FLEXIBILNEJŠIE 👍 Ministerstvo vnútra pracuje na legislatívnych krokoch, ktorých cieľom je zjednodušeni…

🗳️ VOĽBY BUDÚ PRE OBČANA FLEXIBILNEJŠIE 👍

Ministerstvo vnútra pracuje na legislatívnych krokoch, ktorých cieľom je zjednodušenie procesu volieb pre občanov v praxi. Rezort plánuje umožniť voľbu poštou prezidenta, rovnako tak plánuje zefektívniť voľby do Európskeho parlamentu spojením s voľbami hlavy štátu v jednom termíne.

🗳️ Ministerstvo vnútra súhlasí s hlasovaním poštou aj vo voľbách do Európskeho parlamentu, avšak až po precízne nastavenom procese tak, aby nevzniklo riziko zneužitia štatútu a duplicitného hlasovania. „Požadujeme preto umožniť členským štátom dlhšie časové obdobie na zavedenie hlasovania poštou,“ vysvetlila riaditeľka Odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová.

🗳️ Pre zavedenie možnosti hlasovať poštou je potrebné ustanoviť celý nový volebný proces hlasovania poštou a upraviť s tým súvisiace inštitúty. „Ako napríklad vydávanie hlasovacích preukazov, výmenu informácií o voličoch, a čo je najdôležitejšie – prijať nevyhnutné opatrenia na zabránenie dvojitého hlasovania,“ doplnila Eva Chmelová.

🇪🇺 Návrh európskeho nariadenia, ktorý má napomôcť uľahčeniu výmeny informácií, zamedzeniu dvojitého hlasovania, ako aj podporiť voľbu poštou, je v štádiu prípravy a členské štáty EÚ majú k návrhu množstvo pripomienok. Podľa našich informácií viaceré z nich zaujali rovnaký postoj ako Slovensko.

🗳️ „Nejde teda v tomto štádiu o konečnú podobu dokumentu. Je veľmi ťažké predpokladať, kedy bude návrh schválený a kedy prejde ratifikačným procesom všetkými členskými štátmi EÚ. Až potom bude možné pristúpiť k zmene vnútroštátnej legislatívy, ktorá musí reagovať na platné schválené znenie,“ vysvetlila Eva Chmelová.

🗳️ „Vo všeobecnosti možno uviesť, že návrh nariadenia má za cieľ významnú zmenu systému volieb do Európskeho parlamentu a vysokú mieru harmonizácie v oblastiach, ktoré boli tradične doménou vnútroštátnych právnych poriadkov jednotlivých členských štátov. Z týchto dôvodov si bude návrh nariadenia vyžadovať dôkladnú diskusiu vo všetkých členských štátoch,“ skonštatoval Tomáš Oparty, štátny tajomník MV SR, do ktorého portfólia agendy problematika volieb spadá.

🗳️ Ministerstvo vnútra zároveň aktuálne vyhodnocuje pripomienky z ďalšieho legislatívneho návrhu. Ten si vyžaduje zmenu ústavy a umožní voľbu prezidenta poštou. „Umožníme tak zúčastniť sa volieb väčšiemu počtu ľudí, napríklad Slovákom žijúcim v zahraničí. Zástupcovia rezortu vnútra niekoľkokrát diskutovali za okrúhlym stolom so zástupcami koaličných strán,“ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec.

🗳️ „Rovnako podporili vytvorenie podmienok na vyhlásenie volieb prezidenta tak, aby sa druhé kolo voľby prezidenta konalo v rovnaký deň a v rovnakom čase, ako voľby do Európskeho parlamentu,“ povedal štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty.

🗳️ Oboje voľby sa budú konať v roku 2024. Pri oboch zhodne zvolení kandidáti majú 5-ročný mandát. „Mohli by sa teda konať v rovnakom termíne tak, ako sa to podarilo presadiť pri tohtoročných spojených župných a komunálnych voľbách. Občania si tak usporia jednu cestu k volebným urnám,“ uzavrel šéf rezortu vnútra Roman Mikulec.

ℹ Viac o zmenách, s ktorými počíta návrh nariadenia, na webe MV SR:
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=volby-budu-pre-obcana-flexibilnejsie


Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo vnútra SR on Facebook Zdroj Read More
V prípade, že nájdete chybu alebo preklep prosím kontaktujte nás.

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *