islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

🚨 🌬 SNEHOVÁ KALAMITA: MV SR EVIDUJE 108 MIMORIADNYCH SITUÁCIÍ ❗ JAZDITE BEZPEČNE, POZOR NA RIZIKO PÁDU LAVÍN Mimoriadna situáci…

🚨 🌬 SNEHOVÁ KALAMITA: MV SR EVIDUJE 108 MIMORIADNYCH SITUÁCIÍ
❗ JAZDITE BEZPEČNE, POZOR NA RIZIKO PÁDU LAVÍN

Mimoriadna situácia pre celý okres vyhlásená prednostom okresného úradu platí naďalej v Čadci, v ostatných prípadoch platia mimoriadne situácie na úrovni obcí a miest, ktoré vyhlásili starostovia alebo primátori.

❄️Husté sneženie a vietor počas piatku a soboty sužovali hlavne severnú a severozápadnú časť Slovenska. Mimoriadne situácie boli vyhlásené pre nezjazdnosť miestnych komunikácií, sťažený prístup do obydlí, obchodov, zdravotných stredísk či zastávok hromadnej dopravy alebo sťažené zásobovanie. V niekoľkých obciach boli prerušené dodávky elektrickej energie.

SITUÁCIA SA STABILIZOVALA
Celkovú situáciu v súčasnosti nemôžeme považovať za vyriešenú, ale dobrou správou je, že je minimálne stabilizovaná. Starostom a primátorom zasiahnutých obcí a miest sa podarilo so silami a prostriedkami obcí v spolupráci s cestármi a obyvateľmi obcí zabezpečiť priechodnosť všetkých hlavných cestných ťahov a aj väčšiny miestnych ciest.

❗ 🚗 ODPORÚČANIA MV SR A CESTOVANIE AUTOM
➡️ MV SR vyzýva vodičov na zvýšenú opatrnosť v cestnej premávke. Upozorňujeme vodičov na výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu pred snehovými jazykmi a závejmi 1. stupňa, ktoré platia pre východné Slovensko.
➡️ Zároveň naďalej apelujeme na občanov, aby zvážili cestovanie autom hlavne v zasiahnutých oblastiach.
➡️ Pred cestou sa uistite, že máte dostatok paliva, prikrývky alebo vhodné teplé oblečenie, aspoň menšie množstvo jedla a tekutín a v prípade potreby aj snežné reťaze.
➡️ Taktiež odporúčame sledovať predpoveď počasia a zjazdnosť a stav komunikácií a dopravné obmedzenia. Aktuálne informácie o zjazdnosti ciest nájdete na www.zjazdnost.sk.

ZLOŽKY MV SR POMÁHALI OBČANOM
🚒🚓 Nepriaznivé počasie si vyžiadalo zvýšené nasadenie zložiek ministerstva vnútra – Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, okresných úradov a sekcie krízového riadenia MV SR.

🙏 „Ďakujem všetkým zložkám rezortu vnútra za nasadenie. Rovnako ďakujem aj ďalším, ktorí aktívne počas uplynulého víkendu pomáhali zvládať kalamitnú situáciu,“ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec.

🚒 Príslušníci HaZZ a dobrovoľní hasiči zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou počas soboty 300-krát, najviac zásahov evidujú hasiči v Žilinskom kraji, a to 71. Hasiči odstraňovali popadané stromy z ciest, zo železničnej trate, z vozidiel, vyťahovali uviaznuté vozidlá zo závejov, zasahovali pri dopravných nehodách, či odstraňovali uvoľnené plechy na strechách.

🗻 Horská záchranná služba upozorňuje turistov a lyžiarov na riziko pádu lavín. Vo Vysokých Tatrách, Západných Tatrách a Malej Fatre platí veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej stupnice. Vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň.

⛷ Horskí záchranári zároveň lyžiarom dôrazne neodporúčajú v lyžiarskych strediskách opúšťať otvorené zjazdové trate a skúšať lyžovať vo voľnom teréne. Mnohé lyžiarske strediská majú v mapách tzv. freeridové zóny, do ktorých zásadne neodporúča akýkoľvek vstup.

❗️ Horská záchranná služba upozorňuje, že sa v horách blíži jeden z najnebezpečnejších týždňov roka. V uplynulých dňoch napadlo v niektorých horských oblastiach viac ako 100 – 150 cm snehu, čo spôsobilo veľké lavínové nebezpečenstvo. Následne sa pridal silný vietor s rýchlosťou do 150 km/h. Vplyvom silného vetra sa premiestnilo veľké množstvo snehu. Vytvorili sa vankúše, preveje a dosky z vetrom previateho snehu.

🌬 V horách očakáva HZS veľké a stredne veľké lavíny, ktoré sa môžu uvoľniť samovoľne, alebo len pri malom dodatočnom zaťažení. Nebezpečné budú rovnako aj miesta, kde sa lavíny bežne nevyskytujú, alebo neočakávajú, napríklad v strmých lesných porastoch. Veľký problém môžu spôsobiť aj malé lavíny s krátkou dráhou, končiace v terénnych pascách.


Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo vnútra SR on Facebook Zdroj Read More
V prípade, že nájdete chybu alebo preklep prosím kontaktujte nás.

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *