islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

V EURÓPSKEJ ÚNII UŽ 18 ROKOV 🇪🇺 Od roku 2004 si 1. mája každoročne pripomíname vstup SR do Európskej únie. Vďaka tomuto kroku s…

V EURÓPSKEJ ÚNII UŽ 18 ROKOV 🇪🇺

Od roku 2004 si 1. mája každoročne pripomíname vstup SR do Európskej únie. Vďaka tomuto kroku sa Slovensko stalo plnoprávnym členom spoločenstva 27 štátov, ktoré spolu tvoria jednu z najväčších populácii na svete.

🇪🇺 Európska únia priniesla našej krajine množstvo výhod: pred 10 rokmi bola ocenená za najdlhšie trvajúce obdobie mieru v Európe v histórii Nobelovou cenou za mier.

🇪🇺 EÚ uviedla do života voľný pohyb väčšiny tovarov, služieb, kapitálu a osôb po takmer celom kontinente, čo výrazne uľahčuje život miliónom zamestnancom, študentom a dôchodcom, s ktorými každá krajina zaobchádza ako s členmi jedného spoločenstva.

🇪🇺 Medzi úspechy Európskej únie patrí napríklad aj spoločná mena, zvýšená ochrana práv (aj digitálnych) občanov, spoločná mena euro, lacnejšie medzinárodné hovory alebo stanovenie vysokých štandardov kvality potravín a životného prostredia.

Z pohľadu rezortu vnútra je významná spolupráca v boji proti obchodovaniu s ľuďmi, v oblasti humanitárnej pomoci, výmena informácií alebo vytvorenie Európskeho fondu solidarity, ktorý je zameraný na prípadnú pomoc pri živelných pohromách.
Vstup do Európskej únie umožnil občanom SR voľnejšie cestovanie a jednoduchší administratívny postup úkonov pri vstupe do mnohých krajín.

V kontexte vojny na Ukrajine sa ukázala neoceniteľná úloha rezortu pri manažovaní príchodu a ďalšej integrácie odídencov na území Slovenska a EÚ, posilnená pomocou členských štátov.

#MySmeEÚ #WeAreEU #vnútro #bezpečnosť #spolupráca


Autor správy, foto a správu publikoval Roman Mikulec – minister vnútra SR on Facebook Zdroj Read More

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *