islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

⏳ V roku 1968 sa písala aj história bežných ľudí, ktorí si žili svoje pokojné životy v mestách a dedinách Československa. Vtrhnu…

⏳ V roku 1968 sa písala aj história bežných ľudí, ktorí si žili svoje pokojné životy v mestách a dedinách Československa. Vtrhnutie vojsk Varšavskej zmluvy pod taktovkou Sovietskeho zväzu na územie nášho štátu v noci z 20. na 21. augusta zmenilo život každej rodiny, každého občana. Najmä tí, ktorí boli v 1968 ešte deťmi, hodnotia udalosti s odstupom času: obzerajú sa za dňom, ktorý im zobral budúcnosť.
.
💥 Chaos, ktorý po príchode okupačných vojsk nastal, ovplyvnil životy všetkých obyvateľov – niektorí sa to rozhodli využiť.
🗣
„Mal som takého staršieho kamaráta, behali sme spolu po Martine. Ako sa hovorí, nebol z dobrej partie, rodičia ma s ním neradi videli. Keď prišli vojská aj k nám, bežali sme sa na tanky pozrieť ako zmyslov zbavení, ale dospeláci nás odohnali, že tam pre deti nie je bezpečne. Ja som to prijal ako fakt, ale môj kamarát sa urazil a navrhol mi, že spolu utečieme z domu. Tak sme sa vybrali popri železničnej trati, ktorá nás mala doviesť do hlavného mesta. Skončili sme však na stanici najbližšej dediny a tam sme sa zabávali, kým nás tam už neskoro večer nevypátrali rodičia. Asi nás tam niekto uvidel a bonzol nás. Ja som šiel poslušne s našimi, ale kamarát sa rozbehol cez pole a srdcervúco kričal, že sa vráti domov, až keď odídu Rusi. Bitka mu potom asi bola milšia než 20 rokov na úteku. To, koľko sa tu Rusi zdržia, však vtedy nikto nevedel. “ – spomína na svoje detstvo Viliam z Martina.
🗣
Máte aj vy osobnú či rodinnú skúsenosť s 21. augustom 1968? Pamätáte si, čo ste vtedy robili, kde ste boli?

#august1968


Autor správy, foto a správu publikoval Úrad vlády Slovenskej republiky on Facebook Zdroj Read More
V prípade, že nájdete chybu alebo preklep prosím kontaktujte nás.

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *