islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

⚡️ PUTIN NAKÁZAL USPORIADAŤ ZINSCENOVANÉ REFERENDÁ Rusku nevyšli plány na rýchlu porážku Ukrajiny, ktorá sa vďaka pomoci od nás …

⚡️ PUTIN NAKÁZAL USPORIADAŤ ZINSCENOVANÉ REFERENDÁ
Rusku nevyšli plány na rýchlu porážku Ukrajiny, ktorá sa vďaka pomoci od nás a ďalších západných spojencov bráni už viac ako pol roka. Po úspešnej ukrajinskej protiofenzíve Putin čelí doma kritike z nacionalistických kruhov, ktoré volajú po radikálnejších krokoch.
Preto okrem čiastočnej mobilizácie doma organizuje referendá na okupovaných ukrajinských územiach: v Luhanskej, Doneckej, Chersonskej a Záporožskej oblasti.
Tieto nekalé aktivity má nacvičené už od roku 2014, keď po obsadení polostrova Krym špeciálnymi neoznačenými jednotkami zorganizoval zinscenované referendum o pripojení k Rusku. Už vtedy išlo o porušenie medzinárodného práva aj ukrajinskej ústavy. Tentokrát navyše ani jednu z okupovaných oblastí nemajú ruskí vojaci plne pod kontrolou.

💥 MEDZINÁRODNÁ KRITIKA
Zorganizovanie zinscenovaných referend na území Ukrajiny odsúdili na pôde OSN viacerí svetoví lídri. EÚ vyhlásila, že neuzná „fiktívne a nezákonné referendá“, ktoré na Ukrajine zorganizoval Kremeľ, a ako blok budeme naďalej podporovať Kyjev pri oslobodzovaní ukrajinského územia. „Ukrajina vedie oprávnenú sebaobrannú vojnu za prežitie národa,“ zdôraznil hovorca EÚ Peter Stano a prisľúbil, že EÚ vyvodí voči Moskve dôsledky za snahu legitimizovať anexiu oblastí Ukrajiny, ktoré okupuje.

ℹ️ Zdroje:
https://www.teraz.sk/zahranicie/americka-velvyslankyna-ciastocna/661815-clanok.html
https://dennikn.sk/3019108/vojna-proti-ukrajine-sa-dostala-do-este-nebezpecnejsej-fazy-co-znamena-putinova-mobilizacia-a-pseudoreferenda/


Autor správy, foto a správu publikoval Úrad vlády Slovenskej republiky on Facebook

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *