islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

PREHĽAD INFORMÁCIÍ K RUSKÉMU ÚTOKU NA UKRAJINU STREDA 26.10.2022 (Zdroj: TASR, SITA, AFP, AP, DPA, ČTK, ČT24, GUARDIAN, CNN,…

PREHĽAD INFORMÁCIÍ K RUSKÉMU ÚTOKU NA UKRAJINU

STREDA 26.10.2022

(Zdroj: TASR, SITA, AFP, AP, DPA, ČTK, ČT24, GUARDIAN, CNN, BBC, REUTERS, UNIAN, OS SR)

UKRAJINA 🇺🇦

• Viac než sto ozbrojencov z Čečenska zasiahla v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti ukrajinská delostrelecká paľba, uviedla v utorok večer ukrajinská armáda. Podľa šéfa vojenskej správy Chersonskej oblasti Serhija Chlana čečenská jednotka sama odhalila svoju polohu prostredníctvom fotografií zverejnených na sociálnych sieťach. Na mieste zostalo 40 mŕtvych a ďalších 60 zavalených pod troskami.

• Novinári z troch investigatívnych webov odhalili tajnú jednotku, ktorá pôsobí v rámci hlavného výpočtového strediska ruských ozbrojených síl a určuje parametre pre navádzanie vysoko presných rakiet používaných Ruskom vo vojne proti Ukrajine. Tímy investigatívnych novinárov z periodík Insider, Bellingcat a Der Spiegel zistili, že operátori spomínanej jednotky navádzali riadené strely počas masívneho ostreľovania ukrajinských miest, ktoré sa začalo 10. októbra.

• Podľa britského ministerstva obrany ruská protivojnová skupina s názvom Zastav vagóny v uplynulých mesiacoch opakovane podnikla sabotážne útoky na železničné trate v Rusku s cieľom zabrániť transportu vojakov a techniky do bojov na Ukrajine. Skupina sa prihlásila aj k nedávnemu incidentu v ruskej Belgorodskej oblasti – v tomto prípade išlo od júna už o jej najmenej šiesty sabotážny akt voči ruskej železničnej infraštruktúre.

• Rusko sa do vojny na Ukrajine snaží naverbovať bývalých veliteľov elitných afganských kománd. Bývalí velitelia a príslušníci elitnej afganskej jednotky Commando Corps nachádzajúci sa v Afganistane podľa zistení amerického periodika Foreign Policy dostávajú správy od ruských verbovačov, ktorí im za účasť vo vojne na Ukrajine sľubujú štedrý žold. Commando Corps bola svojho času najbojaschopnejšou jednotkou afganskej armády, ktorú vycvičili americkí a britskí inštruktori.

SVET 🌏

• Nový britský premiér Rishi Sunak v utorkovom telefonáte ubezpečil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o „neochvejnej podpore“ Spojeného kráľovstva.

• Ruský prezident Vladimir Putin v stredu sledoval vojenské cvičenie strategických jadrových síl, ktorého cieľom bol nácvik masívneho jadrového úderu ako reakcia na jadrový útok nepriateľa. Do cvičenia sa zapojili pozemné, námorné i vzdušné sily strategického odstrašovania. Hovorca Pentagónu Patrick Ryder už skôr počas dňa avizoval, že Spojené štáty boli o tomto cvičení vopred informované. Podľa neho ide o „rutinné každoročné ruské cvičenie“ .

• Americký prezident Joe Biden a nová talianska premiérka Giorgia Meloniová v utorok telefonicky diskutovali o záväzku pokračovať v poskytovaní pomoci Ukrajine. Oznámil to Biely dom vo vyhlásení zverejnenom na svojej oficiálnej webovej stránke.

• Ruský prezident Vladimir Putin je v súvislosti s nedostatočným postupom vojenskej invázie na Ukrajine vystavený narastajúcemu tlaku zo strany svojich najbližších spolupracovníkov. Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe uvádza, že niektorí členovia Putinovho najužšieho okruhu šéfa Kremľa „priamo konfrontovali“.


Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo obrany Slovenskej republiky on Facebook Zdroj Read More
V prípade, že nájdete chybu alebo preklep prosím kontaktujte nás.

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *