islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

Bratislava je na zimu pripravená! V pohotovosti je: 👉 28 sypačov s pluhom pod 4 tony, z toho 17 zabezpečuje Komunálny podnik Br…

Bratislava je na zimu pripravená! V pohotovosti je:
👉 28 sypačov s pluhom pod 4 tony, z toho 17 zabezpečuje Komunálny podnik Bratislavy
👉 40 sypačov s pluhom nad 4 tony, z toho 10 zabezpečuje Komunálny podnik Bratislavy
👉 106 ručných pracovníkov, z toho 40 zabezpečuje Komunálny podnik Bratislavy

❄️ Komunálny podnik Bratislavy sa tento rok pridáva k dodávateľovi aj v starostlivosti o cesty. Zodpovedá za viac ako 1,5 mil. m² ciest a 339 246 m² chodníkov v správe mesta, v mestských častiach Ružinov, Nové Mesto, Rača, Vajnory, Podunajské Biskupice a Vrakuňa. Disponuje aj 10 kusmi zametacích strojov, nonstop dispečingom a havarijnou čatou, ktorá pomáha pri prípadných dopravných nehodách a taktiež realizuje podsyp autobusových ník inertným materiálom, ktorý slúži k zdrsneniu povrchu. Okrem Komunálneho podniku má nonstop dispečing zimnej pohotovosti aj Oddelenie správy komunikácií mesta, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), dodávateľ A.I.I. Technické služby a Dopravný podnik Bratislava.

❄️ Dopravný podnik Bratislava vybavil viaceré vozidlá, najmä tie, ktorých trasy vedú po kopcovitých terénoch, špeciálnymi pneumatikami s odolnejším dezénom. Od októbra je tiež v službe viacero pracovníkov, ktorí sa starajú o zastávky MHD. V pohotovosti je energodispečing, ktorý rieši prípadnú námrazu na trakčnom vedení. DPB disponuje aj vyslobodzovacím vozidlom s hydraulickou rukou.

❄️ V prechodnom období funguje čiastočná pohotovosť mechanizmov v závislosti od predpovede počasia. Od tejto soboty, 10. decembra o 22:00, vyhlasujeme kontinuálnu zimnú pohotovosť, ktorá bude trvať 90 kalendárnych dní, teda do 9. marca 2023. Počas tohto obdobia sú nonstop v pohotovosti všetky kapacity určené na prevenciu a zmiernenie dopadu nepriaznivých poveternostných podmienok.

🔥📞 Horúca linka sa tak nevolá kvôli tomu, že teplo je opak zimy! Na čísle +421 2 5935 6777 alebo mailovej adrese zima@bratislava.sk môžete nahlásiť podnet a pomôcť tak mestu k odhrnutejším, vyčistenejším a neľadovejším chodníkom a cestám!

👮 Do zimnej pohotovosti sa zapája aj Mestská polícia Bratislava – pomáha s doprovodom ťažkých mechanizmov či odklonom nákladnej dopravy mimo centra mesta pri pretrvávajúcich zlých poveternostných podmienkach.

♻️ Myslíme aj na prírodu – na komunikácie, ktoré sú v kontakte so zeleňou, používame ekologickejšie varianty posypu – solmag a zeolit. Zeolit je hornina, ktorá je efektívnou náhradou soli a nie je pritom deštruktívna – nepoškodzuje cesty, vozidlá, neškodí zvieratám ani zeleni v okolí chodníkov. Práve naopak, po zime zvyškový zeolit zametáme do trávnika, kde poslúži ako hnojivo.

👉 Cieľom zimnej údržby je zmierňovanie dopadov nepriaznivých poveternostných podmienok na zjazdnosť a schodnosť komunikácií v meste. Počas výdatného sneženia nie je reálne očakávať suché cesty a chodníky. Robíme ale všetko preto, aby tieto komunikácie boli v rámci možností čo najbezpečnejšie a dopady nepriaznivého počasia na fungovanie mesta čo najmiernejšie. V praxi to znamená preventívne ošetrenie povrchov pred snežením alebo poľadovicou, priebežné odhŕňanie a posyp ciest a chodníkov počas sneženia a následne, čo najrýchlejšie zabezpečenie zjazdnosti a schodnosti komunikácií v správe mesta po ukončení sneženia.

ℹ️ Pri nepriaznivom zimnom počasí je pohyb po meste vždy zhoršený, preto vás prosíme, aby ste boli trpezliví – ako chodci, tak vodiči. Zimnou údržbou vieme dopady zimy zmierňovať, ale nie ich úplne eliminovať. Naše mesto ale musí fungovať aj v takýchto podmienkach, keď nasneží alebo je poľadovica, a tak robíme stále viac pre to, aby sme dopady zimy čo najviac zmiernili a urobíme pre to maximum aj tento rok.

Pre viac informácií navštívte 👉 www.odhrnieme.to


Autor správy, foto a správu publikoval Bratislava – hlavné mesto SR on Facebook Zdroj Read More
V prípade, že nájdete chybu alebo preklep prosím kontaktujte nás.

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *