islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

Photos from SOS/BirdLife Slovensko’s post

OBLASŤ NEZIDERSKÉHO JAZERA MÔŽE BYŤ INŠPIRÁCIOU V ROZVOJI PRÍRODNÉHO TURIZMU AJ PRE NAŠE OBCE A REGIÓNY

Začiatkom júna sme spoločne s Jihomoravská pobočka České společnosti ornitologické v rámci projektu Kam za vtákmi navštívili Neziderské jazero. Hlavným cieľom exkurzie bolo predstaviť zástupcom obcí, projektovým partnerom, dobrovoľníkom a ďalším stakeholderom ekoturizmus založený najmä na pozorovaní vtákov.

Oblasť Neziderského jazera má vynikajúce zázemie v tejto oblasti. Stovky kilometrov cyklotrás, vyhliadkové veže, chodníky trstinami, pozorovateľne a ďalšiu infraštruktúru. Z turistických chodníkov sme si pozreli plytké slané jazerá a ich vzácnych obyvateľov ako sú napríklad šabliarky modronohé, kalužiaky červenonohé alebo šišily bocianovité, z tradičného konského povozu sme pozorovali kolóniu havranov poľných, v ktorej hniezdi niekoľko párov sokolov kobcovitých a z chodníka v trstinách sme mohli obdivovať kolóniu čajok smejivých. Účastníkom sme zabezpečili veľmi pútavú prednášku o fungovaní národného parku Neusiedler See – Seewinkel, prehliadku infocentra národného parku a videli sme príklady manažmentu slanísk, mokradí a trstinových porastov.

Počas akcie sme s účastníkmi diskutovali o možnostiach budovaní rozvoja ekoturizmu, o ochrane vtákov a podpore cestovného ruchu v našich podmienkach. Veríme, že sa účastníkom páčila exkurzia za prírodnými pokladmi Neziderského jazera a že zážitky a skúsenosti z tejto oblasti budú pre inšpiráciou a príkladom dobrej praxe destinačného managementu založenom na birdwatchingu.

Exkurzia sa konala v rámci projektu Kam za vtákmi č. 304021BMX4, podporeného z Operačného programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika 2014-2020.


Autor správy, foto a správu publikoval SOS/BirdLife Slovensko on Facebook Zdroj Read More

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *