islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

NECHAJTE AUTO DOMA A VYUŽITE ZĽAVY V 1️⃣8️⃣ MÚZEÁCH A GALÉRIÁCH 🛹🚴‍♀️🚌🚎 Banskobystrický samosprávny kraj pripravil počas víkend…

NECHAJTE AUTO DOMA A VYUŽITE ZĽAVY V 1️⃣8️⃣ MÚZEÁCH A GALÉRIÁCH 🛹🚴‍♀️🚌🚎

Banskobystrický samosprávny kraj pripravil počas víkendu 16. – 17. septembra polovičné zľavy zo vstupného do piatich múzeí a galérie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

K výzve Nechajte auto doma sa počas tohto víkendu, ktorý sa koná v rámci Európskeho týždňa mobility, pripojí aj ďalších dvanásť múzeí a galérií po celom kraji. Na uplatnenie zľavy stačí prísť inak, ako osobným autom.

📣„Tretí ročník spoločného projektu ETM bude výnimočný tým, že sa do neho tento rok po prvý raz zapojilo spolu až osemnásť kultúrnych inštitúcií z celého kraja. Veľmi nás to teší a zatiaľ je to historické maximum. Tohtoročnými nováčikmi sú Literárne a hudobné múzeum v Banskej Bystrici, Hradné múzeum vo Fiľakove a Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici,“ povedal riaditeľ odboru kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Chodcov, cyklistov, kolobežkárov či tých, ktorí pri ceste za kultúrou využijú vlak alebo autobus, odmení osemnásť vybraných múzeí a galérií na území kraja polovičnou zľavou zo vstupného. Okrem bežnej individuálnej prehliadky expozícií a aktuálnych výstav si múzeá a galérie pripravili aj viaceré sprievodné aktivity.

➡️V Stredoslovenskom múzeu sa vydáte po tajomstvách známych i takmer zabudnutých remesiel v Matejovom dome. V Tihányiovskom kaštieli návštevníkom ukážu, ako dať druhú šancu veciam, ktoré by inak skončili na skládke.

➡️Stredoslovenská galéria pre svojich návštevníkov pripravila vernisáž k výstave HYDROZOA, časť 6. Stála expozícia Stana Filka.

➡️V Horehronskom múzeu pripravili okrem komentovaných prehliadok expozícií a aktuálnej výstavy Remeslo má modré dno aj komentované prehliadky mestskej veže v Brezne, kde vám počas putovania po jednotlivých poschodiach odhalia jej históriu.

➡️Rodiny s deťmi sa môžu v Pohronskom múzeu v Novej Bani tešiť na hľadania Strateného pokladu Isaaca Pottera a pre deti je tiež pripravené fotenie v kostýme permoníka z Althandlu.

➡️V Novohradskom múzeu v Lučenci budú pre návštevníkov pripravené komentované prehliadky k expozícii a aktuálnym výstavám.

➡️V Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote vám v rámci výstavy Legendárne Priateľstvá Petőfiho predstavia, ako sa cestovalo po Gemeri a Uhorsku v novoveku.

➡️Hradné múzeum vo Fiľakove pripravilo prehliadku historických zbraní a odevu z obdobia 16. a 17. storočia a Múzeum vo svätom Antone svojich návštevníkov prevedie kaštieľom prostredníctvom komentovaných prehliadok.

Kultúru za zvýhodnenú cenu zažijete počas víkendu 16. – 17. septembra v nasledovných inštitúciách:

1. Stredoslovenské múzeum
2. Stredoslovenská galéria / Central Slovak Gallery
3. Múzeum SNP
4. Horehronské múzeum
5. Hutnícky skanzen
6. Múzeum mincí a medailí Kremnica
7. Novohradské múzeum a galéria v Lučenci
8. Radnica Lučenec – Mestské múzeum Lučenec (radnica)
9. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma – Múzeum kultúry Maďarov na Slovenskua Mikszáth Kálmán Emlékház / Pamätný dom Kálmána Mikszátha
10. Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, Hrad Modrý Kameň
11. Pohronské múzeum Nová Baňa
12. Gemersko-malohontské múzeum/Gömör-Kishonti Múzeum
13. Múzeum vo Svätom Antone
14. SNG Zvolenský zámok
15. Galéria Jána Kulicha
16. Literárne a hudobné múzeum v Banskej Bystrici – Pamätný dom Jozefa Gregora Tajovského v Tajove
17. Hradné múzeum vo Fiľakove – Füleki Vármúzeum
18. Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica Kammerhof a Galéria Jozefa Kollára

Otváracie hodiny sú dostupné priamo na webových stránkach jednotlivých múzeí a galérií, pri ceste vlakom či autobusom predložte cestovný lístok, v prípade iného spôsobu dopravy stačí ústne vyhlásenie o tom, aký dopravný prostriedok ste pri ceste za kultúrou využili.

#bbsk #dobrykraj #kultura #etm2023 #europskytyzdenmobility


Autor správy, foto a správu publikoval Banskobystrický samosprávny kraj on Facebook

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *