islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

AKO ROZOZNAŤ CHRÍPKU OD PRECHLADNUTIA

AKO ROZOZNAŤ CHRÍPKU OD PRECHLADNUTIA


AKO ROZOZNAŤ CHRÍPKU OD PRECHLADNUTIA?

ℹ️ Chrípka je veľmi časté a vysoko infekčné vírusové ochorenie. Jeho pôvodcom je vírus chrípky a zdrojom nákazy je infikovaný človek. Inkubačný čas (čas, ktorý uplynie od nakazenia sa po objavenie sa prvých príznakov ochorenia) je 1 – 3 dni.

👉 Vírus chrípky sa ľahko šíri priamym kontaktom, najčastejšie kvapôčkovou infekciou (teda prostredníctvom kvapôčok a aerosólu, ktoré sa uvoľňujú z tela chorého pri kýchaní, kašľaní, ale aj rozprávaní).
👉 Prenos je možný aj kontaminovanými predmetmi, ktoré chorý používa, alebo povrchmi, ktorých sa dotýka (napríklad kľučky, rúčky nákupných vozíkov, držadlá vo vozidlách hromadnej dopravy a podobne).
👉 Vstupnou bránou pre vírus chrípky sú horné dýchacie cesty a očné spojovky.
👉 Jeden chorý môže infikovať pomerne veľké množstvo ďalších ľudí, pričom ideálnym prostredím na šírenie ochorenia sú preľudnené a nevetrané priestory. Deti ochorejú o čosi častejšie ako dospelí. Dôvodmi sú nedostatočne vyvinutý imunitný systém, pobyt v detských kolektívoch a zároveň slabšie hygienické návyky.

❗️ Niektorí ľudia si zamieňajú prechladnutie (spôsobené inými typmi vírusov) s chrípkou. Ak prechladnutie nie je komplikované ďalšou infekciou, ochorenie má spravidla iba mierny priebeh. Naopak, chrípka častokrát býva vážnym ochorením, ktoré neradno podceňovať.

🧫 V diagnostike sa všeobecní lekári orientujú podľa typických príznakov chrípky a s ohľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu. V prípade potreby lekár môže zvážiť aj výter z nosohltana, ktorý sa laboratórne vyšetrí na prítomnosť chrípkového vírusu.

💊 Príznaky nastupujú náhle a sú intenzívne, pričom môžu pretrvávať až dva týždne.
Liečba chrípky je v kompetencii lekárov. Ochorenie s nimi treba konzultovať, ideálne najskôr telefonicky alebo emailom. Chrípka by sa v žiadnom prípade nemala “prechodiť”, je potrebné ju vyležať a postupovať podľa pokynov lekára. Jej liečba je symptomatická, čiže sa zameriava na úľavu od príznakov (spočíva napríklad v podávaní liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, proti zápalu dýchacích ciest a podobne).

⚠ Antibiotiká sa pri nekomplikovanom priebehu bežne nepoužívajú, pretože na vírus chrípky neúčinkujú. Používajú sa, iba ak je chrípka komplikovaná sekundárnou bakteriálnou infekciou.

ℹ Radi by ste sa dozvedeli viac o tohtoročnej chrípkovej sezóne, získali informácie o očkovaní proti chrípke a spoznali odporúčania k prevencii akútnych respiračných ochorení? Prečítajte si našu online brožúru o aktuálnej chrípkovej sezóne 2023/2024, v ktorej odborníci z úradov verejného zdravotníctva odpovedajú na najčastejšie otázky: https://bit.ly/chripkova-sezona-2023-2024 Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Facebook

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *