islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

Photos from Mesto Nitra’s post

MESTSKÍ POLICAJTI KONTROLUJÚ PRÁZDNINÁROV, AKTIVITY SÚ PREVENTÍVNE

🍾🚭 Počas letných prázdnin majú mladí ľudia viac voľného času a často sú mimo domova bez dozoru rodičov. To môže zvýšiť dostupnosť alkoholu a cigariet a pravdepodobnosť ich konzumácie.

🚓 Mestská polícia preto robí v teréne aj preventívne akcie zamerané špeciálne na mládež. Do ulíc vyšla napríklad na konci školského roku, pravidelné sú návštevy podnikov a po prvýkrát zavítala aj na mestské kúpalisko. Prehrešky zistila u menšieho množstva mladých ľudí ako v minulosti, čo si vysvetľuje najmä ich presunom na sofistikovanejšie lokality.

📢 Cieľom týchto aktivít však nie je represia. Skôr majú u mládeže predchádzať rizikovému správaniu, ktoré by mohlo mať vážne následky. „Vieme, že kontrolami nedokážeme úplne zabrániť tomu, aby mladí pili, môžeme však to ich pitie oddialiť do vyššieho veku. V dospelosti to vedia viac korigovať, nepotrebujú sa tak predvádzať, neuveria hocičomu,“ vysvetľuje preventista Miroslav Duchoň.

❌ ČO HROZÍ MLADISTVÝM V PRÍPADE POŽITIA ALKOHOLU ALEBO CIGARIET?

👉 Už rok a pol je v platnosti zákon, ktorý osobám mladším ako 18 rokov zakazuje fajčiť tabakové výrobky, nikotínové vrecúška či elektronické cigarety. Za porušenie hrozí pokuta do výšky 15 eur na mieste.

👉 V prípade alkoholu je postup odlišný – prešľap sa nahlasuje obecnému alebo mestskému úradu v mieste trvalého bydliska mladistvého. Následne si ho starosta alebo zodpovedný pracovník predvolá aj spolu so zákonnými zástupcami, vykoná s nimi pohovor a mladistvý dostane písomné pokarhanie.

🏖️ Ďakujeme, že si dávate aj v dovolenkovom období na seba pozor.

Foto: RTVS a MsP Nitra


Autor správy, foto a správu publikoval Mesto Nitra on Facebook Zdroj Read More

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *