islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

⚕️ CELIATICI SA K DIETETICKÝM POTRAVINÁM DOSTANÚ JEDNODUCHŠIE

⚕️ CELIATICI SA K DIETETICKÝM POTRAVINÁM DOSTANÚ JEDNODUCHŠIE

Vďaka novému prerozdeleniu bezgluténových potravín do dvoch podskupín:
1️⃣ #potraviny a
2️⃣ #suroviny
budú mať celiatici jednoduchší spôsob výberu týchto druhov dietetických potravín.

Budú si môcť zvoliť ľubovoľnú kombináciu surovín a potravín v rámci dvoch limitov, v porovnaní s doterajšími piatimi. Kým doteraz mal pacient mesačne nárok na 10 kg dietetických surovín a potravín, po novom to bude 10 kg dietetických surovín a zhruba 1,9 kg potravín.

V novej kategorizácii dietetických potravín platnej od 1. októbra 2024 sme prerozdelili tzv. množstvový limit:
🍚 L2 pre bezgluténové suroviny (múka, strúhanka, krupica) a
🍞🥟 L3 pre bezgluténové potraviny (chleby, cestoviny).

Pacientovi v lekárni po novom postačia 2️⃣ lekárske predpisy namiesto 5️⃣, ktoré musel lekárnikovi predložiť doteraz, aby mu bol pokrytý sortiment uhrádzaný z verejného zdravotného poistenia. Menší počet receptov uľahčí aj prácu poskytovateľom lekárskej a lekárenskej zdravotnej starostlivosti.

Evidujeme niekoľko pacientskych podnetov, ktoré upozorňovali na nedostatočnú kvalitu balených trvanlivých chlebov (napr. pleseň). Pre pacienta je najbezpečnejšie, ak si potraviny pripravuje z čerstvých surovín v domácom prostredí, čo je aj ekonomicky efektívnejšie. 👛

Podľa aktuálne platnej legislatívy do zoznamu kategorizovaných dietetických potravín možno zaradiť dietetickú potravinu v pevnej dávkovanej forme, okrem prášku a granulátu. V zozname kategorizovaných dietetických potravín sú zaradené chleby a cestoviny, ktoré tam vstúpili pred rokom 2018, pričom pri niektorých, ako sú napr. cestoviny, výrobcovia už nedokážu pokryť potreby pacientov celiatikov, a to z dôvodu ukončenia výroby, čiže sú v dopredaji.

#celiakia #zdravotnictvo


Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Facebook Zdroj Read More
V prípade, že nájdete chybu alebo preklep prosím kontaktujte nás.

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *