islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

❗️ DLHODOBÉ ZATVORENIE ŠKÔL BY MALO DEVASTAČNÉ ÚČINKY ❗️ Dlhodobé zatvorenie škôl na celom Slovensku by malo na deti a ich budú…

❗️ DLHODOBÉ ZATVORENIE ŠKÔL BY MALO DEVASTAČNÉ ÚČINKY ❗️

Dlhodobé zatvorenie škôl na celom Slovensku by malo na deti a ich budúcnosť devastačné účinky. Ohrozené je ich duševné zdravie aj rozvoj zručností, no ohrozená by bola aj ekonomika na Slovensku.

Zatvorením škôl trpia nielen vedomosti detí, ale aj ich budúcnosť. Bolo náročné sa opäť vrátiť do lavíc. Silnel by tlak na rušenie prijímačiek a maturít, deti by sme izolovali, vzali im zdravý denný režim a kontakt s rovesníkmi. Rodičov by sme pripútali na OČR. A najviac by na to doplatili deti z chudobnejších rodín, ktoré sa nemajú ako pripojiť na dištančné vyučovanie.

👉 ČO SME SA NAUČILI V ŠKOLSKOM ROKU 20/21
Ak by sme dnes zavreli školy, ich otváranie by prichádzalo do úvahy najskôr zrejme až v polovici januára, ak nie neskôr. Z vlastnej skúsenosti spred roka ale predsa vieme, že zatvorenie škôl nemá na vývoj pandémie zásadný vplyv. Minulý školský rok sme zatvorili školy v polovici októbra a čísla rástli aj naďalej. Deti boli napokon doma až 28 týždňov!

👉 MÁME DÁTA AJ ODPORÚČANIE WHO
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nám jasne hovorí: NEZATVÁRAJTE školy, je to neefektívne. Naše údaje zo školstva a údaje z NCZI jasne ukazujú, že nemôžeme tvrdiť, že školy sú celoplošne ohniskami. 1,6 % žiakov je pozitívnych, 83 % sa učí prezenčne. Máme školy, kde doteraz bolo zatvorených len pár tried. Nemôžeme tvrdiť, že každá jedna ZŠ aj SŠ je ohniskom.

👉 RIZIKOVÍ SÚ NEZAOČKOVANÍ SENIORI
Problémom nie sú pozitívne prípady. Problémom sú hospitalizácie ťažkých prípadov. Tie jasne ukazujú, že rizikom nie sú deti, ani dospelí. Sú to seiori. A tých ochrníme očkovaním, nie tým, že deti s nimi zavrieme doma.

👉 OHNISKÁ MÔŽU HYGIENICI ZAVRIEŤ
Nemôžeme tvrdiť, že každá jedna z 2000 základných škôl a 800 stredných škôl je ohniskom, keď na to nie je žiadny dôkaz. Máme okresy, kde je zatvorených len 5 % tried, ale sú aj okresy, kde je zatvorených 14 % tried. Ak RÚVZ identifikuje školu ako ohnisko, môže ju dočasne zatvoriť. Ale nemôžeme zatvoriť všetky školy plošne, vrátane tých, ktoré fungujú dobre. Riešme problémy tam, kde sú, nie tam, kde nie sú.


Autor správy, foto a správu publikoval Sloboda a Solidarita on Facebook Zdroj Read More

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *