islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

👨‍⚕️VEDCI OPRAVUJÚ POLITICKÉ REČI FICA, PELLEGRINIHO A BLAHU O OČKOVANÍ 💉 Slovensko patrí vo vyspelom svete medzi ojedinelé prí…

👨‍⚕️VEDCI OPRAVUJÚ POLITICKÉ REČI FICA, PELLEGRINIHO A BLAHU O OČKOVANÍ 💉

Slovensko patrí vo vyspelom svete medzi ojedinelé prípady krajín, v ktorých politickí lídri parlamentnej opozície nie sú zaočkovaní a patria k najvplyvnejším hlasom, ktoré očkovanie spochybňujú. Dali sme preto priestor renomovaným vedcom, aby opravili niektoré výroky politikov o očkovaní.

▶️ Robert Fico (26.9.2021): „Poznám aj smrteľné prípady z vlastnej rodiny, keď ľudia po očkovaní padli ako kabele.”

👨‍⚕️ Pavol Čekan, vedec, biochemik:

„Netuším o akom prípade pán Fico hovorí, nevieme to verifikovať. Nevieme, o koho išlo, či sa to skutočne stalo a ak sa aj niečo podobné udialo, či to malo akýkoľvek súvis s očkovaním. Strašiť ľudí podobnými neoveriteľnými príbehmi bez kontextu a základných faktov o očkovaní je absolútne nezodpovedné a nevhodné od významného politika. Takéto niečo nerobia žiadni seriózni politici nikde inde v Európskej únii.

Vo všeobecnosti je úmrtí, ktoré majú skutočný a dokázaný súvis s očkovaním, len minimálne množstvo. Vakcíny sú bezpečné, používajú sa na celom svete a pravdepodobnosť, že sa človeku niečo vážne stane kvôli očkovaniu je mizivá. Najmä v porovnaní s vážnymi rizikami, ktoré predstavuje Covid a to aj pre mladšie vekové ročníky.

Na Slovensku máme doteraz potvrdené 4 úmrtia, kde bol po pitve preukázaný možný alebo pravdepodobný súvis s očkovaním. Do dnešného dňa zomrelo na Slovensku na Covid 12 752 ľudí a celkovo v súvislosti s Covidom viac ako 15 250 ľudí.”

▶️ Ľuboš Blaha (8.10.2021): „Hovorili, že vakcína nemá vedľajšie účinky. Len na Slovensku je k dnešku hlásených vyše 1000 závažných prípadov, medzi ktoré patria infarkt či mozgová príhoda. A aj smrť. Mňami. ”

👨‍⚕️ Boris Klempa, virológ z Biomedicínskeho centra SAV:

„Žiadna štátna inštitúcia alebo relevantný vedecký hlas tu nikdy nehovoril o tom, že by vakcíny nemali mať vedľajšie účinky. Naopak, od začiatku sa starostlivo skúmajú a otvorene komunikujú vedľajšie účinky vakcín proti Covidu.

Vďaka tomu vieme, že vakcíny sú bezpečné. ŠÚKL v súčasnosti eviduje viac ako 1000 podozrení na závažné vedľajšie účinky vakcín proti Covidu pri takmer 2,5 miliónoch zaočkovaných. Slovo “podozrenie” je tam dôležité, pretože do tohto čísla sa ráta všetko, čo ľudia nahlásia. Nie všetko z toho však má skútočnú súvislosť s očkovaním.

Pre porovnanie, viac ako 50 000 ľudí bolo na Slovensku hospitalizovaných s Covidom a mnohí z nich majú dlhodobé následky. Je to neporovnateľné riziko oproti zriedkavo sa vyskytujúcim závažným vedľajším účinkom vakcín. Ale hlavne chcem zdôrazniť, že žiadnu lepšiu alternatívu, ako si zásadne znížiť riziko ťažkého priebehu, jednoducho nemáme.”

▶️ Peter Pellegrini (24.9.2021): „Najnovšie štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí prekonali Covid aj s príznakmi, majú pravdepodobne vyššiu imunitu ako dvakrát zaočkovaní.”

👨‍⚕️ Miloš Jeseňák, imunológ, primár Oddelenia klinickej imunológie a alergológie

„Je pravdou, že prekonanie infekcie zabezpečuje pomerne slušnú ochranu proti ochoreniu Covid-19. Na porovnateľnej úrovni ju dokážu zabezpečiť aj vakcíny, avšak bez riskovania následkov Covid-19. Oba druhy ochrany sú teda účinné, no ani jedna z nich nie je 100-percentná a nekonečná.

S odstupom času po očkovaní klesá ochrana (avšak pretrváva vysoká miera ochrany proti ťažkému priebehu Covidu a úmrtiu) a aj po prekonaní infekcie ochrana klesá, najmä vo vzťahu k nových genetickým variantom vírusu.

Citovaná štúdia z Izraela potvrdila výbornú ochranu po prekonaní, aj po očkovaní. Avšak v prípadoch, kedy došlo k infekcii dávnejšie počas prvej vlny a na začiatku druhej vlny, miera ochrany už nebola až taká výrazná, ako pri prekonaní Covidu tento rok. Najlepšie chránení boli tí, ktorí aj prekonali infekciu a neskôr sa dali zaočkovať.

V prípade verejne známych osôb, ako je pán Pellegrini, nejde len o ich individuálnu mieru imunity. Očkovanie politických lídrov je dôležité aj ako pozitívny signál pre ľudí, ktorí im dôverujú.

Verejne známe osoby, ktoré prezentujú negatívny alebo nejasný postoj k očkovaniu, prispievajú k pomalému tempu očkovania a žiaľ ohrozujú zdravie tých, ktorí im veria.”


Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Facebook Zdroj Read More
V prípade, že nájdete chybu alebo preklep prosím kontaktujte nás.

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *