islovak.sk

islovak.sk – spravodajský denník – žijeme Slovenskom…

👨‍🔬👩‍🔬👨‍🔬Predstavujeme vám finalistov ocenenia ESET Science Award zo Slovenskej akadémie vied v kategórii Výnimočný mladý vedec…

👨‍🔬👩‍🔬👨‍🔬Predstavujeme vám finalistov ocenenia ESET Science Award zo Slovenskej akadémie vied v kategórii Výnimočný mladý vedec do 35 rokov.🔬🇸🇰

🔹Matej Baláž z Ústavu geotechniky Slovenskej akadémie vied v Košiciach sa venuje mechanochémii. Tá využíva na uskutočnenie chemických reakcií mechanickú energiu. Matej Baláž sa zaoberá základným výskumom v tomto odbore, ktorý možno využiť na priemyselnú prípravu nanočastíc alebo aj pri spracovaní odpadu, čomu venoval aj svoju monografiu. 👍

🔹Mária Kováčová z Ústav Polymérov SAV sa zameriava na dve témy. Tou prvou sú antibakteriálne polymérne materiály. Okrem toho pracuje na vývoji nového materiálu pre 3D tlač. Ten je mimoriadne odolný, no zároveň veľmi ľahký a dokonca odoláva aj vesmírnemu žiareniu. Na vedeckej práci ju baví, že nie je monotónna a každý deň robí niečo kreatívne. 🎉

🔹Ladislav Valkovič pracuje na vývoji a aplikácii neinvazívnych metód merania metabolizmu tkanív pomocou magnetickej rezonancie. V poslednom čase sa zameriava najmä na ľudské srdce. Za svoje doteraz najväčšie úspechy považuje vývoj rýchlej metódy merania metabolických procesov vo svale, ktorá ich umožňuje merať aj počas cvičenia, a neinvazívnej metódy na meranie metabolických procesov v pečeni. Po štúdiu biomedicínskeho inžinierstva v Žiline pôsobil na Lekárskej univerzite vo Viedni a na Slovenskej akadémii vied. Počas výskumného pobytu v Zürichu sa dostal k téme metabolického zobrazovania. Od roku 2015 okrem Ústavu merania SAV pracuje na meraní metabolizmu srdca na Univerzite v Oxforde. 🌟

🎖Laureáti ocenenia budú vyhlásení počas slávnostného galavečera, ktorý sa uskutoční v sobotu 16. októbra a RTVS ho naživo odvysiela na Dvojka o 20.30 hod.🖥

Autor správy, foto a správu publikoval Slovenská akadémia vied on Facebook

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *