islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

💚 Ďakujeme za podporu 💚 Reformu ochrany prírody 🌲 podporuje viac ako 5️⃣0️⃣ 0️⃣0️⃣0️⃣ občanov Slovenska. #zamojnarodnypark #po…

💚 Ďakujeme za podporu 💚

Reformu ochrany prírody 🌲 podporuje viac ako 5️⃣0️⃣ 0️⃣0️⃣0️⃣ občanov Slovenska.

#zamojnarodnypark #podpora #reforma #dakujeme #mzpsr #slovensko #narodneparky #priroda #ochranaprirody


VIAC AKO 50 000 ĽUDÍ ŽIADA ZÁSADNÉ ZMENY V NÁRODNÝCH PARKOCH!
Už viac ako 52 000 ľudí žiada zásadnú zmenu fungovania národných parkov. Odmietajú, aby národné parky boli primárne zdrojmi dreva, staveniskami rezortov, atrakcií, či poľovnými revírmi. Žiadajú, aby štátne pozemky v nich prestali spravovať lesohospodárske podniky, ale aby ich spravovali samotné národné parky tak, ako je tomu všade v zahraničí. Žiadajú, aby sa zonáciou postupne dosiahla v každom národnom parku bezzásahová jadrová zóna o rozlohe aspoň 75% tak, ako to požaduje medzinárodný štandard IUCN.

Tešíme sa z tejto veľkej podpory petícii Osloboďme národné parky! Symbolicky v deň pred plánovaným hlasovaním o novele v Národnej rade SR tak občania vyjadrujú jasnú vôľu, aby naše najvzácnejšie prírodné dedičstvo bolo konečne spravované podľa kritérií ochrany prírody. Aby národné parky slúžili na ochranu vzácnych druhov, prírodných území a procesov, výskum, vzdelávanie a rekreáciu, ktoré majú byť ich prvotným poslaním. Spolu s citlivým turizmom v týchto oblastiach vie lepšia ochrana prírody prispieť k vyššej atraktivite a prosperite regiónov. Z pohľadu ochrany biodiverzity a vodných zdrojov sú národné parky zároveň celoslovensky kľúčové pre zvládnutie klimatickej zmeny.

Pripravovaná novela a reforma národných parkov predstavujú veľkú šancu nastaviť národné parky tak, aby začali spĺňať medzinárodné štandardy a skutočne chrániť prírodu v nich. Zároveň však zahŕňajú aj riziká vrátane toho, že výsledná forma národných parkov a ich bezzásahových jadrových zón nebudú výsledkom odborných a vedeckých diskusií, ale ekonomických či politických preferencií.

Z tohto dôvodu budeme proces pozorne sledovať a upozorňovať na každé odchýlenie sa od záujmov ochrany prírody. Zaväzuje nás k tomu vôľa občanov vyjadrená v petícii.

Keďže sme v posledných týždňoch zaregistrovali zvyšujúci sa záujem ľudí o reformu národných parkov, petíciu nechávame otvorenú a budeme pokračovať v získavaní podpisov. Myslíme si, že čo najširšia podpora verejnosti bude pre budúcu podobu národných parkov zásadná.

Poslancom pri nadchádzajúcom hlasovaní držíme palce. V prípade, že pozmeňovací návrh novely bude v zmysle memoranda medzi Ministerstvom životného prostredia a Ministerstvom pôdohospodárstva, má novela napriek spomínaným úskaliam šancu byť podstatným posunom v ochrane prírody a národných parkov na Slovensku.

Petíciu Osloboďme národné parky môžete naďalej podporiť na adrese: https://oslobodme.sk/

Ďakujeme všetkým signatárom a podporovateľom za doterajšiu podporu!

#oslobodmenarodneparky Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo životného prostredia SR on Facebook

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *