islovak.sk

online denné spravodajstvo – žijeme Slovenskom…

📑 OPERAČNÝ PROGRAM SLOVENSKO SME POSLALI DO BRUSELU 🇪🇺 Plán na čerpanie 12,8 miliardy eur z nových eurofondov je pripravený ✅ V…

📑 OPERAČNÝ PROGRAM SLOVENSKO SME POSLALI DO BRUSELU 🇪🇺
Plán na čerpanie 12,8 miliardy eur z nových eurofondov je pripravený ✅

Veronika Remišová
💬 Nový operačný program, ktorým dostávame eurofondy pod jednu strechu, je vrcholom najväčšej reformy v riadení eurofondov za uplynulých 20 rokov. Stála pred nami veľmi ťažká úloha. Dosiahnuť rozumný kompromis o efektívnom a spravodlivom rozdelení takmer 13 miliárd eur v novom programovom období tak, aby sme financovali národné priority Slovenska a aby sa zhodli štyri rôzne strany – Európska komisia, slovenská vláda a regionálni i socioekonomickí partneri. Teraz nás čakajú náročné rokovania s Bruselom, v rámci ktorých spravíme všetko preto, aby sme naše priority obhájili.

👉 V novom programovom období budú kľúčové oblasti rozvoja rozdelené v súlade s európskou legislatívou do 5 politických cieľov:
📌 1. Konkurencieschopnejšia a inteligentnejšia Európa: 1,99 miliardy eur
📌 2. Ekologickejšia Európa: 3,9 miliardy eur
📌 3. Prepojenejšia Európa: 2,2 miliardy eur
📌 4. Sociálnejšia Európa: 2,9 miliardy eur
📌 5. Európa bližšie k občanom: 703 miliónov eur

💭 Všetky uvedené sumy sú zatiaľ iba návrhom. Konečná výška alokácií bude závisieť od výsledku diskusií s príslušnými rezortmi, ktoré stále prebiehajú, a tiež od dohody s Európskou komisiou.

💬 Ľudia vo všetkých regiónoch Slovenska si zaslúžia európsku kvalitu života. Preto musíme z nových eurofondov vyrovnať investičný dlh, ktorý nám tu zanechali predchádzajúce vlády. Okrem dobudovania diaľnic a ciest I. triedy musíme dobudovať aj regionálne komunikácie. Obyvatelia vyše 450 obcí nemajú dodnes prístup k pitnej vode, v stovkách obcí chýba kanalizácia.


Autor správy, foto a správu publikoval Za ľudí on Facebook Zdroj Read More

LEAVE A RESPONSE

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *